Skriv dit barn op til skole
Nu kan du skrive dit barn op til skole for skoleåret 2025/2026.
Skoleindskrivningen er åben fra og med den 31. oktober 2024 til og med den 6. december 2024.
Se liste over folkeskoler i kommunen
Se liste over fri- og efterskoler i kommunen
Du får besked om skoleindskrivning
Undervisningspligten starter den 1. august i det kalenderår, hvor dit barn fylder 6 år.
Før opskrivning modtager du et brev i din digitale post med informationer om opskrivning til folkeskole.
Dit barn er garanteret en plads på distriktsskolen
Faaborg-Midtfyn Kommune er opdelt i skoledistrikter, hvor hvert distrikt har en skole. Det er dit barns adresse der afgør, hvilken distriktsskole dit barn hører til. Dit barn har krav på at få plads på distriktsskolen.
Når du har søgt optagelse på en skole, vil du modtage besked fra skolen i din digitale postkasse.
Spørgsmål og svar om skoleindskrivning
Hvornår skal mit barn starte i skole?
Dit barn skal starte i 0. klasse i det år, hvor dit barn fylder 6 år.
Hvad gør jeg hvis mit barn ikke er klar til at starte i skole?
Du kan som forælder søge om udsat skolestart, hvis der er forhold relateret til dit barns udvikling, der kan skabe tvivl om, hvorvidt dit barn er klar til at begynde i skole det kalenderår, hvor undervisningspligten indtræder. Herefter vil dagtilbuddet udarbejde en pædagogisk vurdering og sammen med skolelederen på dit barns distriktsskole vurdere om dit barns udvikling bedst understøttes i skolen eller i dagtilbuddet i dialog med jer forældre. Det er skolelederen på dit barns distriktsskole, der træffer endelig afgørelse om udsat skolestart.
Du er altid velkommen til at kontakte dit barns dagtilbud omkring udsat skolestart. Barnets dagtilbud kan også kontakte jer som forældre med henblik på dialog om behov for udsat skolestart.
Sådan søger du om udsat skolestart
- Udfyld Ansøgningsskema til udsat skolestart. Bemærk at der i ansøgningen er felter, der skal udfyldes af forældre, og felter der skal udfyldes af barnets dagtilbud.
- Det udfyldte ansøgningsskema afleveres/sendes til distriktsskolen.
Frist for ansøgning
Fristen for at ansøge om udsat skolestart er sidste hverdag i november.
Sådan vurderes det, om dit barn har behov for udsat skolestart
- Udsat skolestart i Faaborg-Midtfyn kommune sker på baggrund af en individuel vurdering i samarbejde mellem barnets dagtilbud, barnets distriktsskole, barnets forældre og eventuelt Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) og skal være begrundet i barnets udvikling og med en forventning om, at barnet vil kunne begynde i skole det følgende år.
- Lederen af barnets dagtilbud er ansvarlig for, at der udarbejdes en pædagogisk vurdering af et barn i dagtilbuddet, som forventes at begynde i skole i det kommende skoleår, hvis der er forhold i barnets trivsel, læring, udvikling og dannelse, som kan skabe tvivl om barnet er klar til at begynde i skole i det kalenderår, hvor undervisningspligten begynder.
- Udsat skolestart vil ikke kunne ske med begrundelse i specialpædagogiske behov idet folkeskolen giver specialpædagogisk bistand til børn med behov for særlig tilrettelagt undervisning.
Når du eller barnets dagtilbud vurderer behov for udsat skolestart
Hvis jeres barns dagtilbud eller I som forældre vurderer, at der er behov for at tale om udsat skolestart vil I blive indkaldt til et møde med dagtilbuddet, hvor I sammen drøfter behovet og perspektiver på hvordan jeres barns udvikling bedst understøttes.
Herefter vil I blive indkaldt til et møde med barnets dagtilbud, barnets distriktsskole og evt. PPR, hvor I drøfter hhv. skolens og dagtilbuddets muligheder for at understøtte jeres barns udvikling og som vil danne baggrund for skolelederens afgørelse.
Afgørelse
Det er skolelederen på dit barns distriktsskole, der foretager den endelige afgørelse. Dette gælder også hvis en elev efterfølgende indskrives i en fri grundskole. Skolelederens afgørelse kan ikke ankes.
Hvis dit barn får udsat skolestart, skal du huske at registrere dette via linket til skoleindskrivning. Hvis dit barn ikke får udsat skolestart, skal du huske at indskrive barnet i skole via digital indskrivning. Der er digital indskrivning til forårs-SFO, børnehaveklasse og SFO først i december hvert år. Link til indskrivning vil være tilgængeligt på denne side.
Når du flytter til Faaborg-Midtfyn Kommune
Hvis dit barn skal gå i skole i Faaborg-Midtfyn Kommune, skal ansøgningen om udsat skolestart indsendes til barnets nye distriktsskole selvom der allerede er en godkendt skoleudsættelse fra en anden kommune.
Jeg er tilflytter og mit barn skal starte i skole
Hvis du er tilflytter til kommunen, og dit barn skal starte i skole, skal du kontakte den skole som du ønsker dit barn skal gå på. Dit barn er som udgangspunkt tilknyttet distriktsskolen, hvor I bor.
I kan også vælge en anden skolen frem for distriktsskolen, da der har frit skolevalg.
Hvordan vælger jeg en anden skole end distriktsskolen til mit barn?
Ved skoleindskrivning kan du angive to skoler i prioriteret rækkefølge, som du ønsker, at dit barn skal starte på ved skolestart.
Du behøver ikke at vælge distriktsskolen, når du angiver de to skoleønsker. Men dit barn får kun plads på en anden skole end distriktsskolen, hvis der er en ledig plads.
Efter skoleindskrivning har du altid mulighed for at søge en plads på den skole, du ønsker til dit barn. Der skal dog være en ledig plads på skolen, for at dit barn kan blive optaget.
Hvis du bor i Faaborg-Midtfyn kommune og ønsker, at dit barn skifter skole, skal du henvende dig til dit barns nuværende skole.
Befordring i forhold til frit skolevalg
Vælger I som forældre en anden skole end distriktsskolen i bopælskommunen eller en skole i en anden kommune, får valget den betydning, at hverken bopælskommunen eller skolekommunen er forpligtet til at yde fri befordring.
Efter hvilke regler fordeles pladserne på folkeskolerne i Faaborg-Midtfyn Kommune?
Som forælder har du krav på at få dit barn optaget i en folkeskole. Det kan enten være i den kommune, hvor I bor eller i en anden kommune. I Faaborg-Midtfyn Kommune er dit barn garanteret en plads på distriktsskolen. Hvis du ønsker plads på en anden skole eller i en anden kommune, skal der være en ledig plads.
I Faaborg-Midtfyn Kommune bruges følgende optagelseskriterier, hvis der er flere ansøgere fra andre skoledistrikter, end der er plads til på skolen.
Alle elever bosiddende i skoledistriktet optages. Er der færre end 22 distriktselever i en børnehaveklasse og 24 distriktselever i 1.-9. klassen, kan der optages elever, som ikke er bosiddende i distriktet. Disse elever optages efter følgende prioritering:
- Elever bosiddende i Faaborg-Midtfyn Kommune optages før elever fra andre kommuner
- Elever bosiddende i Faaborg-Midtfyn Kommune med søskende på den ønskede skole optages før elever uden søskende på skolen
- Elever bosiddende i Faaborg-Midtfyn Kommune, og som har gået i dagtilbuddet i landsbyordningen, optages før andre elever uden for distriktet bortset fra elever med søskende på skolen
DISPENSATION
Der kan søges dispensation til optagelse af flere elever bosiddende udenfor distriktet, selvom der er mere end henholdsvis 22 og 24 distriktselever i klassen. Dette gøres ved at rette henvendelse til skolelederen. Skolelederen behandler ansøgningen med udgangspunkt i ovenstående kriterier samt i dialog med chefen for Opvækst og Læring. Det er skolelederen, som formidler svaret til forældrene.
Hvad gør jeg hvis mit barn skal starte på friskole eller privatskole?
Selvom dit barn er indskrevet på en friskole eller privatskole, skal du stadig indskrive dit barn via kommunens digitale indskrivning, så vi ved at dit barn starter i skole. Ved skoleindskrivning skal du angive den friskole eller privatskole som dit barn skal starte på.
Du skal altså både indskrive dit barn på den skole, hvor du ønsker at dit barn skal gå, samt via kommunens hjemmeside. Husk at du skal have indskrevet dit barn på friskolen eller privatskolen inden, så du ved om barnet har en plads på skolen eller ej.
Befordring i forhold til frit skolevalg
Vælger I som forældre en anden skole end distriktsskolen i bopælskommunen eller en skole i en anden kommune, får valget den betydning, at hverken bopælskommunen eller skolekommunen er forpligtet til at yde fri befordring.
Spørgsmål? Kontakt os
Opvækst og Læring
Familie, børn og unge
Skolevej 6
5854 Gislev
Telefon: 72 53 30 00
Skriv sikkert til os
(Borger)
Skriv sikkert til os
(Virksomhed)
Åbningstider:
Mandag: 9.00 - 14.00
Tirsdag: 9.00 - 14.00
Onsdag: Lukket
Torsdag: 9.00 - 16.30
Fredag: 9.00 - 12.00
Telefontider:
Mandag: 9.00 - 15.30
Tirsdag: 9.00 - 15.30
Onsdag: Lukket
Torsdag: 9.00 - 16.30
Fredag: 9.00 - 12.00