Barnets Lov er trådt i kraft 1. januar 2024
5. januar 2024
I juni 2023 blev Barnets Lov vedtaget i Folketinget, og den 1. januar 2024 er loven trådt i kraft. Loven samler alle reglerne for støtte til børn og unge, uanset om deres støttebehov har afsæt i sociale problemer, en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse eller andre udfordringer.
Formålet med Barnets Lov er at sikre en bedre og tidligere indsats for udsatte børn og deres familier, at give børnene flere rettigheder, at skabe bedre kvalitet i sagsbehandlingen, herunder i anbringelserne, at styrke retssikkerheden, og at skabe rammer, der sikrer færre skift og mere stabilitet omkring børnene.
Inddragelse af børn og unge
Et af hovedelementerne i Barnets Lov er flere rettigheder og bedre inddragelse af børnene. Loven kræver, at børn og unge skal inddrages i beslutninger, der vedrører dem. Dette betyder blandt andet, at møder som udgangspunkt skal holdes med barnet eller den unge – og ikke om barnet eller den unge.
Selvom loven fokuserer på børn og unge, indebærer den også støtte og hjælp til forældrene for at sikre bedre og tidligere hjælp til sårbare børn og deres familier. Dette inkluderer at give børn flere rettigheder, forbedre sagsbehandlingen, styrke retssikkerheden og skabe mere stabilitet omkring børnene.
Nyt i Barnets Lov
Barnets Lov indeholder en række nye tiltag. Nye begreber er screening og afdækning, hvor man fremover skal screene alle sager, der indgår hos Familierådgivningen – også de sager, der omhandler handicapkompenserende støtte. I screeningen vurderes sagen, og hvis problemstillingen skal undersøges nærmere, kan dette gøres i en afdækning. I særligt komplekse sager, herunder sager der omhandler vold eller overgreb, så vil der fortsat skulle udarbejdes en børnefaglig undersøgelse.
Ligeledes bortfalder handleplanen, som den kendes i dag. I stedet vil socialrådgiveren skulle vurdere, om der skal udarbejdes en barnets plan eller en ungeplan, for dem over 16 år. I anbringelsessager skal der altid udarbejdes en plan.
Med Barnets Lov bliver der også krav om, at der skal være to socialrådgivere til stede ved bestemte møder med barnet eller den unge, bl.a. i forbindelse med udarbejdelse af børnefaglige undersøgelser i nye sager samt ved det personrettede tilsyn med anbragte børn og unge.
Risiko for længere svartid de næste måneder
Børne- og Familieafdelingen i Faaborg-Midtfyn Kommune kommer til at bruge en del tid på implementering af den nye lovgivning i de kommende måneder, hvilket kan give længere svartid på henvendelser. Det vil vi på forhånd beklage, men vi håber samtidig på forståelse. Vi vender naturligvis tilbage så hurtigt som muligt.
Du kan finde mere information Barnets Lov på Social-, Bolig- og Ældreministeriets hjemmeside.
Spørgsmål? Kontakt os
Opvækst og Læring
Familie, børn og unge
Skolevej 6
5854 Gislev
Telefon: 72 53 30 00
Skriv sikkert til os
(Borger)
Skriv sikkert til os
(Virksomhed)
Åbningstider:
Mandag: 9.00 - 14.00
Tirsdag: 9.00 - 14.00
Onsdag: Lukket
Torsdag: 9.00 - 16.30
Fredag: 9.00 - 12.00
Telefontider:
Mandag: 9.00 - 15.30
Tirsdag: 9.00 - 15.30
Onsdag: Lukket
Torsdag: 9.00 - 16.30
Fredag: 9.00 - 12.00