Vester Aaby er blevet en del af grønt boligprojekt

Vester Aaby er en ud af seks nye landsbyer i projektet Grøn Boligrotation i Landdistrikterne, som blev lanceret i 2023.

27. september 2024

Vester Aaby er sammen med fem andre landsbyer i andre kommuner blevet en del af projektsamarbejdet Grøn Boligrotation i Landdistrikterne mellem Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd. Projektet løber frem til 2026.

Landsbyerne skal forsøge at etablere flere seniorvenlige boliger og sætte fokus på energirenovering af byens ældste huse.

Det er lokalrådet i Vester Aaby, der har taget initiativ til at deltage i projektet, og der er lokalt ved at blive etableret en arbejdsgruppe, som skal lede projeketet. Arbejdsgruppen kommer til at have et tæt samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune om både nye og allerede eksisterende indsatser.

Første skridt i arbejdet bliver at få kortlagt det lokale behov for boliger i fremtiden samt ønsker til energiforbedringer.

Demografien er under forandring i landdistrikterne. Frem mod 2030 vil der bo 48.000 flere over 65 år i landkommunerne, ligesom andelen af enlige er stigende. Derfor er der akut behov for et bredere boligudbud i de mindre landsbyer, som passer til efterspørgslen. En løbende rotation på boligmarkedet er desuden med til at forbedre ejendommenes energistandarder, da en ny ejer ofte vil lave energiforbedrende tiltag. Derfor rummer samarbejdet et skærpet fokus på energirenovering af landsbyernes ældre huse, lyder det i en pressemeddelelse fra Landdistrikternes Fællesråd.

Projekt Grøn Boligrotation i Landdistrikterne blev første gang lanceret i 2023. Indtil videre har landsbyerne Givskud i Vejle Kommune, Asaa i Brønderslev Kommune og Ejby i Lejre Kommune indgået som en del projektet. De har blandt andet bidraget med at målrette anbefalinger til andre landsbyer, der drømmer om at skabe en borgerdrevet grøn boligrotation. Det er netop de anbefalinger, som de foreløbig seks nye landsbyer vil nyde gavn af.

I forsommeren 2025 vil projektet blive udvidet med endnu en håndfuld landsbyer.