400.000 havørreder sættes ud på Fyn – og det bliver ikke sidste gang
1. april 2025
I år er der særligt stor begejstring i forbindelse med udsætningen af havørredsmolt, da mange frem til for et par måneder siden frygtede, at det ville blive allersidste gang, der skulle udsættes fisk i de fynske åer. Sådan gik det heldigvis ikke, da en aftale mellem FGU Fyn og Erhvervshus Fyn faldt på plads i januar og forhindrede en ellers varslet lukning af Fyns Laksefisk, som producerer, passer og plejer udsætningsfiskene.
"Jeg er rigtig glad for, at Fyns Laksefisks fremtid er sikret de næste fire år gennem en forpagtningsaftale med Erhvervshus Fyn. Udsætningen af smolt er en vigtig indsats for at sikre vores havørredbestande på Fyn og Øerne. Og det er meget spændende at følge resultaterne, og glædeligt at vi kan blive endnu klogere på udsætningernes effekt gennem den forskningsindsats, der er tilknyttet projektet," siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune, Søren Kristensen
Årets udsætning er nemlig et vigtigt led i sidste del af Danmarkshistoriens største undersøgelse af havørredbestandene, hvor 1,2 millioner fisk er blevet mærket over en treårig periode. Mærkningen, som foregår ved at klippe en lille ubetydelig finne af de fisk som udsættes, gør det muligt at spore fiskenes færden og få et detaljeret indblik i støtteudsætningernes effekter.
Frivillige lystfiskere spiller en afgørende rolle i dataindsamlingen ved at rapportere deres fisketure og fangster via appen Fangstjournalen. Derudover hjælper frivillige både før, under og efter udsætningerne med at klippe finner, vogte smolt og agere ”nøglefiskere”, der kan hjælpe med at verificere de data, der indsamles via Fangstjournalen.
”Vi er dybt afhængige og taknemmelige for den frivillige indsats, der bliver gjort. Hos Fyns Laksefisk har vi mange forskellige og meget dedikerede mennesker tilknyttet igennem året. Deres indsats er enormt vigtig og med til at løfte kvaliteten af det arbejde, vi udfører med fiskene. Derudover så oplever vi, at samarbejdet med de frivillige bidrager med positiv energi, både til de frivillige og til os, der arbejder på Fyns Laksefisk”, fortæller Linda Bollerup, der er fiskemester hos Fyns Laksefisk
De frivilliges støtte har også været afgørende for redningen af Fyns Laksefisk, idet mange både lokale foreninger og virksomheder har bidraget med donationer frem mod indgåelsen af forpagtningsaftalen.
”Det store frivillige engagement vidner om, hvor meget havørreden betyder for lystfiskere, naturinteresserede og erhvervslivet. Vi er glade for, at udsætningerne i år ikke bliver de sidste. Vores plan er, at vi hen over de kommende år vil fintune udsætningerne yderligere både i forhold til antal og geografiske udsætningssteder. Med Fyns Laksefisk i drift kan vi på bedst mulig vis fortsætte vores arbejde med at forbedre vandløbene, styrke fiskebestandene og fastholde Fyn og Øerne som en af Europas bedste destinationer for lystfiskere og fisketurister," siger Tue Kempf, direktør i Destination Fyn, som er en del af Erhvervshus Fyn og tovholder for Havørred Fyn-indsatsen.
2 vandløb får tilført omkring 50.000 havørredsmolt
I Faaborg-Midtfyn Kommune bliver der i år udsat omkring 50.000 mærkede havørredsmolt i to vandløb som led i arbejdet med at styrke havørredbestanden. I Rislebækken udsættes omkring 28.000 smolt, mens Stensgård Møllebækken får tilført cirka 21.000 smolt. Udsætningen forventes at blive 7. april.
Ved udsætningen vil der være smoltvagter til stede – frivillige, der med klap, råb og viftende arme arbejder på at skræmme sultne fugle væk. På den måde får de nyudsatte smolt de bedst mulige chancer i deres første, kritiske timer i vandløbene. Formålet er at sikre, at de unge havørreder får en god start på deres liv i vandløbene og undgår at blive bytte for fugle i den sårbare periode lige efter udsætningen.
Forbedringer i Sallinge Å skal styrke de vilde havørreder
Faaborg-Midtfyn Kommune arbejder også målrettet på at skabe bedre forhold for de vilde havørreder i kommunens vandløb – herunder i Sallinge Å, hvor et nyt projekt til over 1 million kroner skal forbedre gyde- og opvækstmulighederne.
Målet er at genskabe et mere varieret og naturligt vandløbsmiljø, så havørrederne på sigt får lettere ved at klare sig selv. Der skal udlægges gydegrus, etableres skjul og plantes vandplanter, hvilket gavner både fisk, smådyr og den øvrige biodiversitet.
Projektet gennemføres i samarbejde med Havørred Fyn og LIFE Ring-projektet.