Fra næste skoleår knyttes skoleelever endnu tættere til erhvervslivet

Fra skoleåret 2025/2026 kan elever i 8. og 9. klasse vælge at komme i juniormesterlære. Et tilbud, der skal spille sammen med kommunens øvrige initiativer med erhvervslivet og øge interessen for erhvervsuddannelserne.

27. marts 2025

Hvis man som udskolingselev ikke synes, det er sagen hver dag at møde ind til klasseundervisning, så er der et nyt tilbud på vej.

Fra skoleåret 2025/2026 skal alle kommuner - som en del af aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram – tilbyde elever i 8. og 9. klasse, at de kan komme i juniormesterlære fremfor at følge den almindelige skoleundervisning på fuld tid. Og nu tegner der sig et billede af, hvordan juniormesterlæreordningen kommer til at se ud i Faaborg-Midtfyn.

Udbygge samarbejdet med erhvervslivet

Juniormesterlæreordningen betyder, at eleverne bytter skolebænken ud med virksomhedspraktik i to dage om ugen. 

Det er eleven selv, der skal finde en praktikplads. Det kommer dog til at foregå med støtte fra Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU). Som en del af bevægelsen mod Fællesskabende Læringsmiljøer har kommunalbestyrelsen besluttet, at eleverne skal blive i deres stamklasser på egen skole, når de ikke har praktiske dage.

“Jeg glæder mig til, at vi får indført juniormesterlære med et mere praktisk fokus, som en alternativ måde at afslutte folkeskolen på. Vi har i Faaborg-Midtfyn Kommune tradition for at have et tæt og godt samarbejde med det lokale erhvervsliv, og det kommer vi til at udbygge yderligere med juniormesterlæreordningen til gavn for vores elever, der gerne vil prøve kræfter med noget mere erhvervsrettet,” siger formand for Opvækst- og Læringsudvalget Mads Holdgaard.

Faglært arbejdskraft

Faaborg-Midtfyn Kommune har igennem mange år haft et tæt samarbejde med Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd om Erhvervsrygsækken, som betyder, at alle elever på 4.-9. klassetrin kommer på virksomhedsbesøg som en del af deres matematikundervisning. Her kan eleverne opleve, hvordan matematikken bruges i praksis og måske få vækket interessen for en erhvervsuddannelse.

På den måde har eleverne i overbygningen allerede stiftet bekendtskab med flere grene af erhvervslivet i løbet af deres skoletid og er derfor bedre klædt på til at træffe beslutning om, hvorvidt juniormesterlære er noget for dem. Derudover kommer eleverne også i erhvervspraktik i 8. eller 9. klasse. 

I Faaborg-Midtfyn Kommune er der også indført praktikpladsgaranti på en række erhvervsområder for at sikre kvalificeret og faglært arbejdskraft til de lokale virksomheder i fremtiden. Juniormesterlæreordningen er i tråd med alle disse erhvervsrettede tiltag.

Johnny Poulsen, formand for Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd, hilser derfor også juniormesterlære-ordningen velkommen.

“Alt tyder på, at virksomhederne kommer til at konkurrere om kvalificeret arbejdskraft i fremtiden. Derfor ligger det os meget på sinde, at vi kan få flere unge mennesker til at kigge i erhvervsuddannelsernes retning. Juniormesterlæreordningen er en oplagt mulighed for netop dette,” siger han.

Kender ikke omfanget endnu

Hvis eleven ikke finder en praktikplads i erhvervslivet, vil den praktiske undervisning blive gennemført på Ungdomsskolen, hvor eleverne deltager i særligt tilrettelagte, praktiske undervisningsforløb.

Målet er dog at finde en praktikplads i erhvervslivet til alle elever, hvilket der vil blive arbejdet på sideløbende med undervisningen i Ungdomsskolen.

Det er først meget tæt på skolestart i 2025, at kommunen kender det antal elever, der ønsker at komme i juniormesterlære. Undervisningsministeriet estimerer, at cirka 5% af en årgang vil vælge juniormesterlære. Det svarer til 35 elever i Faaborg-Midtfyn.

FAKTA: Juniormesterlære

Alle elever på 8. og 9. årgang har mulighed for at vælge ordningen, det er ikke noget, man skal visiteres til.

Eleverne skal på deres skoledage undervises i minimum dansk og matematik. Skoleleder kan beslutte, om der også skal undervises i andre fag.

For at bestå juniormesterlære-sporet, skal man deltage i den praktiske undervisning og bestå med karaktergennemsnit på minimum 2,0 i dansk og matematik.